Laboratorium onderzoeken

Laboratorium onderzoeken

Laboratorium onderzoeken geven antwoorden op vermoedens.
Is er een vitaminetekort? Zitten mijn darmklachten tussen mijn oren? Werkt mijn schildklier wel goed? Zijn mijn hormonen uit balans?

In samenwerking met onafhankelijk gespecialiseerd laboratorium RP Sanitas Humanus kunnen via je bloed, ontlasting, urine of speeksel allerlei onderzoeken worden gedaan.
Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van een arts!

Zie hieronder een kleine greep uit de vele mogelijkheden:

  • SKB-test (vergelijkbaar met EMB)
  • Voedingsscreening intolerantie op IgG, IgG4, IgE, IgE totaal (mogelijk op 311 voedingsmiddelen)
  • Spijsvertering
  • Basisscreening darm*
  • Ontsteking, darmontsteking en darmpermeabiliteit ('Leaky gut syndrom') 
  • SIBO
  • Algemene gezondheidsscreening
  • Hormoondiagnostiek 
  • Schildklierfunctie
  • Mitochondriën
  • Neurotransmitters (dopamine, serotonine)
  • Preventief onderzoek darmpoliepen

* Zeer populair is de 'Basisscreening darm', omdat veel mensen al weten hoe essentieel het is voor onze algehele gezondheid om je darmweerstand goed te houden.
Op veler verzoek hieronder een uitgebreide toelichting op dit onderzoek.

Basisscreening darm
Wat houdt het precies in?
De 'Basisscreening Darm' is een zeer uitgebreid onderzoek dat via de ontlasting wordt gedaan.
De volgende parameters worden onderzocht:
* Spijsvertering
* pH
* resident en transiënt darmbioom (functionele en disfunctionele bacteriegroepen)
* mycologie (schimmels, gisten)
* virulente factoren darmbioom
* secretorisch IgA
* bèta-defensine 2
* alfa-1-antitrypsine
* EPX
* zonuline
* calprotectine, lactoferrine, hemoglobine, transferrine

Simpel uitgelegd wordt hiermee onderzocht of je jouw voedsel wel goed verteert, of je darmmilieu wel de juiste zuurgraad bevat om goed te kunnen functioneren, of er ongewenste schadelijke organismen leven zoals bacteriën/ schimmels/ gisten, of er ontstekingen in je darmen zijn, hoe het gesteld is met jouw immuunsysteem en de kwaliteit van het darmslijmvlies (denk ook aan het 'Leaky gut syndrom') en of er een mogelijke voedselintolerantie is ontwikkeld.

Daarmee wordt informatie over het microbioom verkregen die bijvoorbeeld bij een endoscopie niet verkregen wordt. 

Waarom dit onderzoek?
Het is inmiddels bijna algemeen bekend dat een groot deel van onze weerstand wordt bepaald in onze darmen. Maar ook onze hormoonhuishouding, neurotransmitters, de immuunfunctie en functie van onze hersenen zijn voor een groot deel afhankelijk van de functie van de darmen. Je kan ze maar beter gezond houden dus!

Hoe werken onze darmen dan precies?
De gehele flora en fauna in onze darmen noemen we het microbioom.

We kunnen ons microbioom vergelijken met een tuin, die onderhoud nodig heeft. Gebeurt dat niet, kan er te veel onkruid zitten wat de mooie bloemen en planten verdringt, er kunnen schadelijke organismen leven die de voeding van de bloemen en planten wegneemt en de bodem kan behoorlijk uitgeput zijn geraakt.

Onder die omstandigheden zal een tuin steeds meer dor en dood raken en uiteindelijk volledig overwoekerd raken met het enige wat er nog kan groeien, onkruid.

Zo is het eigenlijk ook met ons microbioom. Het heeft onderhoud nodig. Maar door leefstijl, verkeerde voeding, allerlei toevoegingen op het voedsel dat we binnenkrijgen en stress kunnen het verteringsstelsel en microbioom uit balans raken. Er kunnen o.a. schadelijke micro-organismen zitten die goede bacteriën verdringen, onze voeding weg eten en het darmslijmvlies kan flink beschadigd raken.

Hierdoor verteer je jouw voedsel niet meer goed, mis je voedingsstoffen, ontstaan er schadelijke bijproducten die je darmen, nieren en lever niet meer krijgen ontgift en kan er van alles de bloedbaan in ‘lekken’.  

Hierdoor kunnen voor de hand liggende darmklachten ontstaan zoals krampen, maar ook minder voor de hand liggende klachten zoals vermoeidheid, hormonale problemen, vitamine- en mineralentekorten, huidproblemen en zelfs psychische klachten zoals depressie- en angsten.

Hoe gaat het in zijn werk?
Voor de Basisscreening darm krijg je een testkit thuis, waarmee je makkelijk zelf ontlasting kan opvangen. Je hoeft dus nergens heen en geen onaangenaam inwendig onderzoek te ondergaan!
Je stuurt de testkit in bijbehorende envelop via de normale postbus op. Het monster wordt in behandeling genomen door het laboratorium en na maximaal 10 werkdagen komt de uitslag bij mij binnen.

Vervolgens neem ik contact met je op om de lab uitslag te bespreken in een consult. Je krijgt dan een uitgebreide uitleg zodat je zelf alle parameters begrijpt.
Na het consult krijg je jouw lab uitslag opgestuurd samen met een therapieplan met een voedings-, leefstijl- en supplementen advies om jouw microbioom te helen.
Daarbij kan indien nodig, een advies worden gegeven tot verdere diagnostiek, bijvoorbeeld wanneer er een vermoeden is van een voedselintolerantie of parasiet, zodat het juiste advies kan worden ingezet.

De therapie verloopt in 4 fasen verspreid over ongeveer 4-6 maanden, die elk worden besproken in een consult.
Voor het bespreken van de lab uitslag en fase 1 van het therapieplan is een consult van 60 minuten nodig. De vervolgfasen kunnen meestal worden besproken in een korter consult.    

Wat zijn de resultaten van de darmtherapie?
Na het volgen van de darmtherapie mag je verwachten;

  • een betere spijsvertering, waardoor je voedingsstoffen beter opneemt
  • afdoding van ongewenste micro-organismen, zodat zij geen schade meer kunnen veroorzaken
  • een toename van goede darmbacteriën, waardoor de algehele functie van de darm verbetert
  • een verbeterde hormoonfunctie
  • een verbeterde neurotransmitter functie, waardoor je psyche beter functioneert
  • een betere kwaliteit van het darmslijmvlies en daardoor een betere afweer
  • een toegenomen immuunfunctie
  • een betere algehele weerstand, die ook bijdraagt aan het minder snel ontwikkelen van allerlei typisch Westerse ziektebeelden (zoals bijvoorbeeld hormonale disbalans of schildklierproblemen)