Zo versterk je jouw immuunsysteem!

Zo versterk je jouw immuunsysteem!

Je immuunsysteem is een van de belangrijkste systemen. Het is er om je te beschermen tegen gevaar en indringers van buitenaf en van binnenuit. Als je immuunsysteem niet meer functioneert, dan sterf je simpelweg.
Toch weten zó weinig mensen hoe het immuunsysteem werkt en zijn zo veel mensen regelmatig ziek in de herfst/ winter. En dat is niet iets wat ‘normaal’ is of erbij hoort.

Een goed werkend immuunsysteem kan zelfs een heftig griepvirus binnen 3 dagen zelfstandig eruit werken. Ben je vaak langer ziek, of loop je het hele jaar door een beetje te kwakkelen, werkt jouw immuunsysteem niet optimaal en heb je werk aan de winkel!

Je immuunsysteem versterken vraagt aandacht voor meerdere factoren, waaronder voeding, vertering, darmgezondheid, stressregulatie, beweging en slaap. In deze blog geef ik je tips voor elk van deze gebieden.

Voeding
Voeding is nog steeds een van de meest onderschatte medicijnen die er is. Hippocrates zei het duizenden jaren geleden al: “wat dan ook de vader is van een ziekte, de moeder is altijd verkeerde voeding”. Belangrijk in dit kader is, dat het ook andersom werkt; de juiste voeding kan ziekte genezen en voorkómen!

De meeste mensen weten echter niet wat ze daadwerkelijk nodig hebben en vitamine & mineralen tekorten zijn in de huidige tijd eerder regel dan uitzondering.
Zorg dat je in de aankomende periode voldoende van onderstaande vitamines & mineralen binnen krijgt!

Vitamine C
Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij de productie van witte bloedcellen, essentieel voor de bestrijding van infecties. Het verhoogt ook de activiteit van deze cellen en beschermt ze tegen schade door vrije radicalen.
Voedingsbronnen: citrusvruchten, paprika's, broccoli en aardbeien.

Vitamine D
Vitamine D speelt een cruciale rol in de activatie van immuuncellen en helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen.
Voedingsbronnen: vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten.

Zink
Zink ondersteunt de ontwikkeling en functie van immuuncellen, werkt als een krachtige antioxidant en heeft een kalmerend effect op het immuunsysteem. Het helpt bij de bestrijding van virale infecties zoals verkoudheid.
Voedingsbronnen: vlees, schaal- en schelpdieren, zaden en noten.

Vitamine A
Vitamine A versterkt het immuunsysteem door de integriteit van de huid en slijmvliezen te behouden, wat een fysieke barrière vormt tegen infecties. Het bevordert ook de productie van antilichamen.
Voedingsbronnen: wortelen, zoete aardappelen, spinazie en lever.

Selenium
De bodem waarop ons voedsel wordt gekweekt is inmiddels arm aan selenium en niet zelden lopen mensen rond met een tekort. Selenium ondersteunt de werking van antioxidanten en helpt om het immuunsysteem te versterken. Het draagt bij aan het verminderen van ontstekingen en beschermt tegen virale infecties.
Voedingsbronnen: paranoten, vis, eieren en vlees.

Vertering en darmgezondheid
Naast het eten van de juiste voeding is het van belang dat je deze voeding ook kan verteren en opnemen, anders heb je er niets aan! En dit is waar je maag- en darmgezondheid om de hoek komen kijken. Ons wonderlijke darmbioom is hierin bepalend en de kwaliteit van het darmslijmvlies bepaalt de immuniteit van al je slijmvliezen! Loop je het hele jaar door te snotteren of heb je problemen met keel, neus, oren, ogen of huid, is je darmbioom hoogstwaarschijnlijk uit balans!

Hoe je jouw darmbioom écht goed kan herstellen of optimaliseren (quick fixes bestaan niet), lees je hier.

Beweging
Dat je voldoende moet bewegen, weet je allang. Maar dat het ook uitmaakt, op welke manier je beweegt, is je misschien minder bekend.
Waar cardio training zoals hardlopen of fietsen vooral je hart en je longen stimuleert en zorgt voor een betere doorbloeding, een verhoogde longfunctie en een ontstekingsremmende werking, stimuleert krachttraining via spieropbouw en herstel je metabole gezondheid (wat indirect ontstekingen tegengaat), je botgezondheid (waardoor immuuncellen in het beenmerg goed functioneren) en zorgt het voor verhoging van het groeihormoon HGF (human growth factor), wat weer zorgt voor weefsel herstel.
Een afwisseling van cardio en krachttraining lijkt dan ook de ideale combinatie te zijn.

Slaap
Je weet pas hoe belangrijk slaap is, wanneer je het tekort komt! Een nacht slaaptekort kan je al behoorlijk uit je doen halen, maar chronische slaapproblemen zijn funest voor je immuunsysteem. Het wil juist zijn werk kunnen doen terwijl jij slaapt en overdag op ‘een laag pitje’ staan.
Heb je slaapproblemen, is het belangrijk de oorzaak hiervan te onderzoeken. Vaak hangt het samen met verkeerde voeding, darmproblemen en een ontoereikende stressregulatie.

Stress regulatie
Stress is in de huidige wereld bijna onvermijdelijk. Iedereen is druk en mentale, emotionele stress is ons allemaal bekend. Maar er zijn vele vormen van stress. Zo kan je lichaam o.a. fysieke stress hebben wanneer je (te) zware inspanning levert of slaaptekort hebt, metabole stress bij ontoereikende voeding en chemische stress, bij langdurig gebruik van geneesmiddelen.
Alle vormen van stress activeren het immuunsysteem met als risico dat het gaat overwerken, continue ‘aanstaat’ en op den duur uitgeput raakt en een down regulatie krijgt waarbij het niet meer goed functioneert.
Stress reguleren is daarmee een must. Dagelijks een moment nemen om bij jezelf in te checken welke gevoelens je ervaart en deze bewust doorvoelen om ze los te kunnen laten, is een mooie oefening.

Veel mensen hebben hier echter grote moeite mee. ‘Met je emoties gaan zitten’ is namelijk precies wat de meeste mensen niet fijn vinden en waar we veel te weinig van leren gedurende onze school/studieperiode. Liever drukken we gevoelens weg door te snacken, roken, drinken, harder te gaan werken of eindeloos te scrollen op social media. Dit is echter funest voor je immuunsysteem, die bij opgestapelde, onverwerkte emoties (of trauma) denkt dat er gevaar is, net zozeer als wanneer er zoals duizenden jaren geleden een beer voor je neus zou hebben gestaan. Alleen is die beer nu veranderd in frustraties over je werk of partner.. 

Het immuunsysteem, wat het duurste systeem van ons lichaam is en onnoemlijk veel energie gebruikt, rooft bij een te lange activatie energie weg van andere organen met allerlei ontstekingen, klachten en ziekten tot gevolg. We moeten dus echt zuinig zijn op ons immuunsysteem!

Maar het kan in de huidige tijd een behoorlijke uitdaging zijn om alle factoren in balans te houden. Zeker omdat er ook veel verwarring is over bijvoorbeeld voeding alleen al.

Kom je er zelf niet goed uit, of probeer je steeds dingen maar heeft het weinig effect? Dan raad ik je echt aan om het samen met een specialist te onderzoeken.

Als psychologe, orthomoleculair therapeute en hypnotherapeute met jarenlange ervaring word ook ik soms nog in verwarring gebracht door onderzoeken die elkaar tegenspreken en zoek ik naar een balans om ook te blijven genieten. Maar het is mijn werk om het samen met artsen en medisch specialisten voor jou uit te zoeken, zodat jij met een gericht (behandel)plan aan de slag kan om je gezondheid te herstellen of optimaliseren.

Heb je interesse of vragen? Vul dan gerust het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op!

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.