5 Tips om je mentale gezondheid/welzijn te verbeteren!

5 Tips om je mentale gezondheid/welzijn te verbeteren!

Hoe is het eigenlijk gesteld met jouw mentale welzijn?
Voel je jezelf opgewekt, goed in je vel en heb je het idee dat je jouw doelen kan bereiken? Of loop je regelmatig belemmeringen aan?
Wat voor cijfer zou je jouw mentale gezondheid op dit moment geven?

De kans is groot dat je het geen 10 geeft en dat er ruimte is voor verbetering. Maar maak je ook tijd en energie vrij om het te kunnen verbeteren? En weet je eigenlijk wel hoe je dat kan doen?

Het is van groot belang om regelmatig aan je mentale en emotionele gezondheid te werken. Het bepaalt je kwaliteit van leven en levensgeluk en heeft ook een enorme impact op je fysieke gezondheid en vice versa.

Toch roepen de meeste mensen dat ze te druk zijn of weten ze eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.. We focussen dan maar op onze fysieke gezondheid en proberen geluk te vinden in externe factoren, terwijl het grootste geluk uit jouw eigen mentale/ emotionele staat komt.

Daarom geef ik je in deze blog 5 eenvoudige maar belangrijke tips die je dagelijks kan toepassen om je mentale welzijn te verbeteren, zodat je mind jou optimaal laat leven in plaats van dat jij wordt geleefd door je mind.

  1. Check dagelijks bij jezelf in!

Neem elke dag de tijd om even bij jezelf te rade te gaan hoe het eigenlijk met je gaat. Het is zo makkelijk om in de hectiek van de dag te blijven hangen tot het moment dat je naar bed gaat. Werken, eten koken, de kinderen verzorgen, sporten, sociale contacten, social media. And repeat..
Slechts 5 minuten kunnen al voldoende zijn om even bewust stil te staan bij alle gebeurtenissen, indrukken en gevoelens van de dag en deze een plek te geven.
Hoe voel ik me eigenlijk? Zijn er zaken die zijn blijven hangen en nog verdere aandacht nodig hebben? Waar heb ik behoefte aan zo aan het einde van deze dag?
Idealiter check je ’s ochtends en ’s avonds even bij jezelf in. 

  1. Durf te voelen!

Je bewust worden van je gevoelens en emoties is één ding, maar ze durven doorvoelen is een tweede! De meeste mensen drukken hun gevoelens weg door afleiding of verdoving te zoeken in eten en drinken, sigaretten, Netflix, sporten of social media. Maar daarmee zijn emoties niet weg en zitten ze nog steeds in je systeem.
Ermee gaan zitten, ze jouw volle bewuste aandacht schenken en ze echt voelen, is de meest effectieve manier om ze goed te verwerken en los te kunnen laten.
Voor sommige mensen is dit doodeng en in dat geval is het verstandig om het samen met een therapeut te doen.

  1. Geef expressie aan je emoties!

Naast het doorvoelen is het net zo belangrijk om jezelf te uiten. Je hoeft niet alles stilletjes in jezelf te verwerken en je hoeft het ook niet overal van de daken te schreeuwen, maar spreek jezelf voldoende uit. Of schrijf, dans, zing of teken het van je af. Geef er uiting aan in een hobby/ passie. Emoties zijn energie die moet kunnen stromen! Emotion = energy in motion.

  1. Word je bewust van belemmerende overtuigingen

Elk gevoel/ emotie die onprettig voelt, is gevoed door een belemmerende gedachte/ overtuiging die eronder zit. Een emotie kan namelijk niet op zichzelf bestaan. Door bij jezelf na te gaan welke gedachten je (on)bewust had, kort voordat dat gevoel optrad, achterhaal je jouw belemmerende overtuigingen en kun je ze gaan transformeren.

  1. Geef je mind de juiste voeding
    Het wordt nogal eens vergeten, maar het is van cruciaal belang om je hersenen de juiste voeding te geven! Ze verbruiken enorm veel brandstof en waar denk je dat ze deze energie vandaan moeten halen? Als jij niet de juiste of onvoldoende voedingsstoffen tot je neemt, heeft je brein simpelweg niet eens de capaciteit om emoties te verwerken en gedachten te transformeren. Dit is ook een van de redenen dat sommige mensen niet uit hun angsten, depressie of concentratieproblemen kunnen komen.
    Met name calcium, magnesium, B-vitamines en omega-3 vetzuren hebben je hersenen hard nodig. Je vindt ze o.a. in groene bladgroenten en vette vissoorten.

Deze tips zijn simpel maar niet altijd eenvoudig toe te passen!
Het vereist -zeker in het begin- discipline om hier een gewoonte van te maken. Ongeveer 21 dagen hebben wij mensen nodig om ergens een gewoonte van te maken, even volhouden dus! 

En merk je nou, dat het je niet in je eentje lukt of blijf tegen dezelfde patronen aanlopen? Gun jezelf dan hulp! Het beste voetbalteam is niets zonder coach en psychische gezondheid kan topsport zijn. Je hoeft het niet alleen te doen.

Benader me gerust voor een vrijblijvend informatiegesprek.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.